Blog >

Mati Itu Pasti…

Di kehenginan pagi, masih ada insan-insan yang sanggup bertungkus lumus menyelesaikan tuntutan fardhu kifayah ini tanpa mengira waktu. Sesungguhnya ajal dan maut itu adalah rahsia Allah. Apabila tibanya waktu kematian seseorang, tidak akan lambat atau cepat walau sesaat pun.

وَمَا كَانَ لِنَفْسٍ اَنْ تَمُوْتَ اِلَّا بِاِذْنِ اللّٰهِ كِتٰبًا مُّؤَجَّلًا ۗ وَمَنْ يُّرِدْ ثَوَابَ الدُّنْيَا نُؤْتِهٖ مِنْهَاۚ وَمَنْ يُّرِدْ ثَوَابَ الْاٰخِرَةِ نُؤْتِهٖ مِنْهَا ۗ وَسَنَجْزِى الشّٰكِرِيْنَ

Dan setiap yang bernyawa tidak akan mati kecuali dengan izin Allah, sebagai ketetapan yang telah ditentukan waktunya. Barangsiapa menghendaki pahala dunia, niscaya Kami berikan kepadanya pahala (dunia) itu, dan barangsiapa menghendaki pahala akhirat, Kami berikan (pula) kepadanya pahala (akhirat) itu, dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur. [Surah Ali-Imran, ayat 145].

Semoga setiap kebaikan yang kita lakukan mendapat keberkatanNya serta kita semua tergolong dalam golongan orang yang beriman. Amin..

#amalvalleyorganization

#ertihiduppadamemberi

#pengurusanjenazahpercuma

#pengurusanjenazahcovid-19