Blog >

Bermalam di Mina

Selepas bermabit (bermalam) di Muzdalifah, jemaah akan bergerak ke Mina untuk melempar jumrah. Terdapat tiga lokasi melempar jumrah, iaitu Jumrah Kubra, Jumrah Wusta dan Jumrah Sughra. Di Mina, jemaah haji wajib bermabit  pada malam 11,12 Dzulhijah bagi jamaah haji yang melaksanakan Nafar Awal. Manakala bagi jemaah haji yang melaksananakan Nafar Tsani, mereka wajib bermabit pada malam 11,12,13 Dzulhijah.


Apa itu Nafar Awal dan Nafar Thani? Apakah simbolik di sebalik perbuatan melempar batu di 3 buah jumrah tersebut? Apakah amalan sunat yang boleh dilakukan semasa di Mina?


Ikuti perkongsian daripada Ustaz Johari pada 24 Februari 2022 (khamis) jam 9.50 – 10.30 pagi, berkaitan dengan topik bermalam di Mina bagi merungkai segala persoalan tersebut.


Siri-siri sebelum ini juga boleh dilayari melalui link ini: https://www.facebook.com/watch/AmalValleyOrganization/149458467165781/


Tidak juga di lupakan, sekiranya anda ingin menghulurkan sumbangan, boleh lakukannya melalui link ini: https://amalvalley.com/kempen/


#ertihiduppadamemberi

#siriilmuamal

#amalvalleyorganization